Miről nevezetes a bíbor kasvirág?

A bíbor kasvirág nem csak csodaszép virágairól nevezetes, hanem gyógyhatása is bizonyított. Évelő, így csak egyszer kell megvásárolnod, és utána több éven át évelőágyásod kimagasló lakója lesz, és nem csak a szépsége miatt.

A kimagasló ez esetben 1 métert jelent, ezért ne tedd vegyesen ültetett virágok esetében előre, mert tökéletesen takarni fogja az előtte lévő kisebbeket. Háttérnövénynek viszont aligha találhatsz nála megfelelőbbet. Kevésbé köztudott, de vágott virágként is használhatod. Bokrosodó évelő, aminek virágszínét könnyedén kitalálhatjuk nevéből. Ilyen magasság mellett természetesen a virág is nagy, így a látványossági skálán a legmagasabb pontszámra jogosult. Virágait egész nyáron át hozza. Levele hosszúkás, sötétzöld, tapintásra enyhén érdes.

Eredetileg az USA középső részének füves síkságairól származik. Szereti a napsütést, meleget, időszakos szárazságot simán kibírja, és hidegtűrésére sem lesz panaszod. Talajban kedveli a jó vízgazdálkodásút, és ami a lényeg, hogy meszes földben is jól érzi magát. Tavasszal ha kicsit később hajt ki, ne ijedj meg, mert pillanatok alatt behozza látszólagos lemaradását.

A bíbor kasvirág azonban nem csak szép, hanem gyógyhatása miatt hasznos is. Viszonylag későn fedezték fel ezt a képességét,  és sokáig csak dísznövényként tartották nyilván, pedig gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatása kiemelkedő. Szárított gyökere, levele az influenza megelőzésben segít, de ha már megtörtént a baj, és influenzás lettél, akkor a betegség időtartamát rövidíti le. Hörghurut, mandulagyulladás esetén is jó szolgálatot tesz. A mostanában sajnos egyre gyakoribbnak számító szorongásos tüneteket is enyhíti. Fontos, hogy hat hétnél tovább ne alkalmazd a kasvirág kúrát! 

      

Amint látod olcsó, és egyszerű megoldásokat találhatsz az évelők világában nem csak kerted, erkélyed dekorálására, hanem egészséged megőrzésére is. Van még pár ilyen növény a tarsolyunkban, pontosabban árudánkban, amiről későbbi cikkeinkben olvashatsz.


Vissza a cikk tetejére