Miről nevezetes az aster?

Sok mindenről, és szerencsére jó értelemben. Az aster, vagy másképpen őszirózsa egy szuper évelő, amit tehetsz erkélyre, kertbe, sőt még vázába is! Ezt kevés növény mondhatja el magáról, de lássuk további jó tulajdonságait ...

Változatosságára sem lehet panasz, mert mind színben, mind méretben tág határok között mozog. 20 cm-től egészen 1 méterig nőhet, fészekvirágzata pedig liláskék vagy rózsaszín, valamint ezeknek árnyalatai, és fehér színű lehet. Ami mindegyikre jellemző, hogy megfelelő gondoskodás mellett dús, formás, bokrosodó évelő lesz.

Nyár végén, ősszel virágzik

A növények zöme tavasszal és nyáron virágzik, de nem így az őszirózsa! Ez a csoda nyár végén, ősszel bontogatja szirmait, amikor már kevésbé dúskálhatsz virágzó növényekben, így különösen értékessé válik. A kisebb méretűeket ültetheted kaspóba, sziklakertbe, kertbe szegélynövénynek, a nagyobbra növőket pedig háttérnövénynek ültesd, vagy magasabbra növő növények társaságába, de vágott virágos dekorációt is alkothatsz belőle. Mint az évelők zöme nincsenek kiemelkedő igényei, napos hely, kissé lazább szerkezetű talaj. Amire viszont ügyelj, az a locsolás. A dús virágzást csak úgy érheted el nála, ha földje mindig enyhén nedves. Ha picit levegősebb, szellősebb helyet találsz számára, akkor a lisztharmat is kevésbé támadhatja meg. Szaporítása sem okoz gondot, mert tőosztással újabb és újabb őszirózsa csoportokkal fogsz gazdagodni. Ez a megoldás öreg tövek 'felfrissítésénél' is működik. 

Ha szeretnél ősszel is irígylésre méltó virágpompát erkélyeden, kertedben akkor ne felejtkezz el az őszirózsákról!


Vissza a cikk tetejére