Mit érdemes tudni a jostáról?

Először is azt, hogy ez a növény 'mi fán terem', pontosabban bokron. Ígérjük, hogy  cikkünk végére minden kiderül erről a kevésbé ismert bogyós gyümölcsről. 

A jostát Németországban állították elő a múlt században, köszméte és a feketeribiszke kereszteződéséből, így mind a két gyümölcs jó tulajdonságait, előnyeit magában hordozza. Levele a köszmétét juttatja eszedbe, termése viszont színeződése miatt a ribizlire hasonlít, csak persze annál lényegesen nagyobb, bogyójának átmérője 1-1,5 cm közötti. Húsa belül zöldes, íze finoman savanykás, kellemesen frissítő zamatú. Illata a ribizlire emlékeztet. Frissen fogyasztva tartalmazza a legtöbb vitamint, amiből C és B változat különösen nagy mennyiségben található benne. Kalóriatartalma alacsony, ezért ha cukorbeteg vagy, esetleg fogyókúrázol, akkor is eheted. Levest és mártást is készíthetsz belőle, mélyhűtéssel, befőzéssel pedig tárolhatod.

Gondozását illetően kevésbé igényes növény. Átlagos kerti talajban, napos vagy félárnyékos helyen egyaránt szépen fejlődik. Kártevők nem kedvelik különösebben, így permetezéssel sem kell sokat bajlódnod. Tavasszal ritkító metszését kell elvégezned. Virágait áprilisban hozza, termését július közepén-végén szüretelheted, bokronként akár 3,5 kg-ot is. Nagyon erősen és gyorsan  nő, végleges magassága 2 méter is lehet, vesszői tüskétlenek. Bőtermő és öntermékeny, azaz nem kell porzópárt vásárolnod hozzá, hanem egymagában is terem.

Lehet szabadgyökerű vagy konténeres. Ez utóbbit fagymentes időszakban ültetheted, szabadgyökerűt pedig március-áprilisban, vagy október-novemberben.

Reméljük sikerült minél jobban bemutatni ezt a valóban ízletes, vitamindús, könnyen termeszthető bogyós gyümölcsöt.   


Vissza a cikk tetejére