Mit érdemes tudni az áfonyáról?

Az áfonya minden évszakban szemet gyönyörködtető látvány. Tavasszal fehéres-rózsaszín virágait csodálhatjuk. Nyár végén, kora ősszel fajtától függően piros, kék, vagy fekete ehető termése, télen pedig vesszői színeződése sárgára vagy vörösre adják díszértékét. 

Gyümölcse nem csak finom, hanem igazi vitaminbomba is. A,B,C,D vitamint egyaránt tartalmaz. Hölgyeim figyelem! Kiváló bőrszépítő, de immunrendszerünket is erősíthetjük vele. Vérnyomáscsökkentő, vizelethajtó hatása is bizonyított. Fogyaszthatjuk, frissen, fagyasztva, aszalva, szörpként, lekvárként. Ízesíthetünk vele süteményeket, de vadhúsok zamatát is kiemelhetjük vele. 

Sokoldalú felhasználhatósága után ismerkedjünk meg környezeti igényeivel. Első és legfontosabb tudnivaló, hogy csak savanyú, tőzeges, tápdús földben marad meg. Gyökérzete nem nyúlik túl mélyre a talajban, ezért az öntözésére is kiemelten figyeljünk, mert mélyebb rétegekből nem tud vizet kivonni. MInt a növények többsége ez is napos helyet igényel. Metszésüket 3-4. évtől kezdjük meg. 

Legismertebb a  kék áfonya, természetesen ebből is több változat létezik. Termésük nagy, kék, hamvas, aromás, finoman fűszeres. Bokruk általában erős növekedésű, és bőtermők.

A vörös áfonya hosszú életű bokor. Roppanó húsú, kissé fanyar ízű gyümölcse van. Frissen leszedve termését, sütemények, torták díszítésére használják, de joghurtba belekeverve, tápláló, egészséges italt kapunk. Gyógyhatását tekintve szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésére, baktérium okozta gyulladások elkerülésére szokták használni, de étvágygerjesztőként is alkalmazzák.

Fekete áfonya gyümölcse, mint neve is utal rá kékesfekete színű, hamvas. Lekvár, kompót, mártás, dzsem készíthető belőle. Vesetisztító, fogínygyulladás csökkentő hatású.

Összefoglalva fentieket az áfonya sokféleképpen hasznosítható, jelentős gyógyhatással rendelkező, magas díszértékű cserje.  Vissza a cikk tetejére