Mit hozott a Télapó?

A Mikulás kicsik és nagyok kedvence, árudánkat is meglátogatta, és kertészet lévén mi mást hozhatott volna ajándékba, mint sok-sok fenyőfát. Ezek azonban nem a szokásos egész évben kapható örökzöldek, hanem a téli időszak ünnepének örök fénypontjai a karácsonyi fenyők. Melyiket miért érdemes választani? Mik legyenek a választás szempontjai? Gyökeres vagy vágott? 

 

Kiválasztás szempontjai

Amit rögtön első körben el kell döntened, hogy mekkora fát tudsz a lakásban, vagy munkahelyen, közösségi intézményekben elhelyezni. Az utóbbi két csoportnál főleg a több méteres fák mutatnak jól, míg otthonra leggyakrabban 1-2 méter magas fenyők a keresettek. Fontos hogy ne csak a magasságot, hanem a terjedelmét is nézd a fának. Keskenyebb, szűkebb helyre vékonyabb fát válasszál, míg nagyobb területre nyugodtan vehetsz 'ducibbat' is.

Nordmann-fenyő

Ha nem szeretnéd az ünnepeket a folyamatosan lepotyogó tűleveleket szedegetésével eltölteni, akkor mindenképpen a meseszép formájú, puha lombú nordmann-fenyőt ajánljuk. Díszítésnél, valamint lebontásánál garantáltan nem szurkálja össze a kezedet. Igaz picit drágább mint a többi fajta, de az előnyei is behozhatatlanok.

Lucfenyő

A lucfenyő a klasszikus illatos karácsonyfa. Illata mellett a másik amiért közkedvelt az árfekvése, ugyanis a legolcsóbb mind között. Hátránya, hogy lombja szúrós, és gyakorlatilag 1-2 nap után már hullik. Ezt csökkentheted ha a tartójába vizet teszel, amit mindegyik vágott fánál meg lehet tenni.

Ezüstfenyő

Az ezüstfenyő egy 'középkategóriás' változat. Árban drágább ugyan a lucnál, de nem éri utól a nordmann-fenyőt, viszont ugyanez elmondható lombjának tartósságáról is. Kékes színe sokaknak tetszik, de sajnos ez is szúrós.

Gyökeres vagy vágott? 

A gyökeres fákat természetesen azoknak ajánljuk akiknek van kertjük, vagy baráti, rokoni körükben kerttulajdonosok örömmel befogadják az ünnepek után a fenyőfát. Legfontosabb tudnivaló, hogy gyökeres karácsonyfánál minimális időre kell csökkenteni a lakásban történő elhelyezést. Persze ahhoz hogy a növény hosszú távon megmaradjon sok más egyéb trükköt is ismerni kell, ezért aki nem jártas ebben, a vásárláskor mindenképpen érdeklődjön az eladótól.

Vágott fenyője viszont mindenkinek lehet, akár van kertje, akár nincs. A választás szempontjaira már kitértünk, ennek alapján biztosan sikerül megtalálni a leginkább megfelelőt. Azt a téves információt viszont szeretnénk eloszlatni, hogy a vágott fenyőfa vásárlása egyenlő a természetkárosítással. Ezeket a fenyőket direkt erre termelik, az ültetvényekből semmiképpen sem lehetne erdő, viszont ha vágott fenyőt vásárolsz azzal elősegíted emberek megélhetését, akik ezeknek a fáknak a nevelésével, telepítésével foglalkoznak. 

Egyéb fontos tudnivalók

Válassz bármilyen vágott fát ami mindegyikhez kell az a karácsonyfatalp. Virágboltunkban a karácsonyi dekorációk, kiegészítő kellékek, klasszikus karácsonyi virágok /mikulásvirág, karácsonyi kaktusz,/ mellett természetesen talp is kapható. A legdrágábbak a kovácsoltvas változatok, amik tartósságukban felülmúlhatatlanok, de persze kaphatóak olcsóbbak is. Praktikus, és mi minden egyes nálunk vásárolt vágott fenyőnél megoldjuk, hogy hálóba csomagoljuk. Könnyebb a szállítása, tároláskor kisebb helyet foglal el, és az ágai sem törnek le. Akinek gondot jelent, vagy egyszerűen csak nem szereti a talpba befaragni a fát azoknak is van egy jó hírünk. Mi ezt is megoldjuk. Az itt vásárolt fát a hozott, vagy nálunk megvett talpba pillanatok alatt befaragjuk, ezzel is megkönnyítve az ünnepi készülődést.  

Cikkünk végén nem is marad más hátra, minthogy mindenkit meghívjunk egy fergeteges karácsonyfa bemutatóra és vásárra a SAFRU-ba! 


Vissza a cikk tetejére