Mit ültess ősszel a balkonládákba?

Sokan szeretik egynyáriakkal dekorálni erkélyüket, verandájukat. Olcsó, és kellemes színfoltok tavasszal és nyáron, ősszel azonban meg kell válni tőlük. Szerencsére ekkor sem kell az üres balkonládát nézegetned, hanem töltsd meg ősszel virágzó balkonnövényekkel. 

Elsőként a kedvező árfekvésű, és számos színváltozatban létező árvácskákat ajánljuk. Az őszi ültetéssel egyúttal megoldhatod a kora tavaszi balkoncsinosítást is, hiszen árvácska a fagyokig virágozni fog, majd az enyhülő tavaszi hőmérséklet hatására ismét virágba borul egészen májusig. Ekkor viszont már újra kaphatóak az egynyáriak. Ha az elhervadt részeket folyamatosan eltávolítod, további virágzásra ösztönözheted. Általánosságban elmondható róluk, hogy a kisebb virágúak bokrosabbak, a nagyobb fejűek pedig nyúlánkabbak lesznek. 

Csarab a másik őszi kedvenc. Vele rózsaszínben láthatod a világot, de az erkélyt egész biztosan, ugyanis aprócska lilásrózsaszín virágait ősszel tömegével hozza. Létezik fehér virágú is, de a vevők favoritja a rózsaszín. Nagyon fontos, hogy savanyú talajban fog megmaradni. Öntözésére szintén igényes, ne hagyd, hogy talaja kiszáradjon. 

Krizantém szerencsére már nem csak 'temetői' virágként ismert, amiben nagy szerepe van annak a gazdag fajta-és színválasztéknak amiben kaphatóak. A fehér nagy virágú fajták már csak egy aprócska szeletét jelentik a krizantémoknak. Nagyobb hely esetén csoportosan is ültetheted, kisebb helyen azonban ne zsúfold össze, mert egyáltalán nem néz ki jól. Ekkor elégedj meg 1, maximum 2 cseréppel, és mellé tegyél két oldalra kisebb növényekből dekorációt. Jó ha talaja mindig finoman nyirkos, mert ez a növény sem szárazságtűréséről híres. 

Díszkáposzta bohókás megjelenésével nem csak színt hanem vidámságot is ad erkélyednek. Érdemes a sárgászöld és a lila variációkat kombinálni, így még jobban érvényesül fodros 'ruhája'. Ültetési tőtávolsága kb. 30 cm. Hálás lesz, ha a fagyok beálltáig nem csak földjét, hanem vízpermettel leveleit is frissíted. 


 A felsorolt növények a képen is láthatóak, ékes bizonyítékául annak, hogy balkonládád pont olyan színpompás lehet ősszel, mint nyáron. 


Vissza a cikk tetejére