Mit ültessek árnyékos balkonra?

Tény, hogy egy napsütéses teraszt lényegesen egyszerűbb díszíteni, de ha erkélyed fényszegény, északi fekvésű, akkor sem kell lemondanod a tarkabarka virágokról, mert közöttük is akad, amelyik szeret árnyékban hűsölni. 

Egynyári variációk

A nebáncsvirág, vagy pistike megkerülhetetlen egynyárija balkonodnak. Fehértől a liláspiroson át mindenféle virágszínből választhatsz, és élénk tónusai gyönyörűen megmaradnak az árnyékos helyeken is. Amire érdemes ügyelni, és ez szinte mindegyik itt felsorolt növénynél jó tanácsként követendő, hogy talaja legyen mindig leheletnyit nedves, de pangó víz ne maradjon a ládában, cserépben. A tápozást csúcs virágzással hálálja meg, és persze fittebb is lesz tőle a nebáncsvirág. Még egy tenyérnyi erkélyen is elfér belőle pár darab, mert mindössze 15- 20 cm-es lesz. 

Hallottál már a szívlevelű bőrlevélről?

Egy hatalmasat ugrunk méretben, mert következik a 60 cm-re is megnövő szívlevelű bőrlevél. Nem egy tipikus erkélynövény, de pont ettől érdekes. Természetesen levelei bőrszerűek, és szív formájúak. Tavasszal nyíló bugavirágzata élénk rózsaszínbe öltözteti balkonodat. A locsolásról, és tápozásról persze itt is gondoskodj! A szívlevelű bőrlevél lakásodba egész pontosan vázádba is beköltözhet, mint vágott virág. Évelőként oszlopos tagja lesz erkélyednek. 

Még több évelő

Ha már az évelőknél tartunk, vétek kihagyni a talán legváltozatosabb, legszebb virágú árnyékliliomokat. Ahogy elvirágzott a szívlevelű bőrleveled, már bimbózik is az árnyékliliom. A legismertebb fehér virágúak mellett, a lila különböző árnyalataiban pompázó fajták között is válogathatsz. Méreteit illetően a 30 cm-től egészen 60 cm-ig terjed a skála. Levelének színe lehet zöld alapon fehérrel szegélyezett, sárgászöld alapon sötétzölddel futtatott, sárgászöld szegélyű. Rengeteg kombináció egy fajtán belül. A változatosság mellett ez azért is jó, mert az igényeik közel azonosak, így a gondozásuk sem lesz nyakatekert. 

Mutatós fukszia

Ha úgy gondolod, hogy ide Neked az oroszlánt is, és teljes erővel beleveted magad a kertészkedésbe, teleltetnél, metszenél stb. akkor ehhez jó alany lesz a fukszia. Szereti a hűvös helyeket, de csak nyáron. Télen már behúzódik a lakásba, ugyanis fagyérzékeny. 8-10 fokos félárnyékos kuckót keress a számára, és minimálisan öntözd is. Kora tavaszi metszésénél szabadíts meg a beteg, sérült ágaktól, hogy szépsége tartós legyen. Az ágak megkurtításával bokrosodását segíted elő. Az elnyílott virágokat ne csak azért távolítsd el, hogy dúsabb legyen a virágzása, hanem a terméskezdemények miatt is. Jellegzetes harang formájú virágai lilás, vagy rózsaszín árnyalatban egész nyáron át nyílnak. Az egész növényre jellemző a csüngő habitus, bár vannak fácskának neveltek is. A tápozás mellett az öntözés itt is lényeges. Ha kevesli a vízmennyiséget bosszúból hetekig nem virágzik. 

Egy fűszernövény árnyékban

Egy fűszernövényt a metélőpetrezselymet is figyelmedbe ajánljuk, mert gyengébb fényviszonyok között is prímán érzi magát. Illata, látványa önmagáért beszél. Átlagos öntözés, és tápozás mellett garantáltan mindig lesz a leveseidbe, burgonyás ételeidbe friss, zamatos E és C vitaminban gazdag petrezselymed. Szárítva télire is lesz saját termelésű fűszernövényed.   

A növények mellett használj kellékeket is, mert egy élénk színű kaspónak, kosárnak, egy vidám szélforgónak igazán mindegy, hogy napsütésben, vagy árnyékban van, és nagyot tud dobni az összhatáson. Fehér háttérrel pedig világosabbnak, tágasabbnak fog tűnni erkélyed. 


Vissza a cikk tetejére