Mitől lesz francia kerted?

Kisebb kertekben is megvalósítható az ámulatba ejtő francia parkok nem mindennapi szépsége, csak pár lényeges trükköt kell ismerni hozzá. A tökéletes illúzióra törekedve az sem árt, ha az erre stílusra jellemző növényekkel is tisztában vagy. Mind a kettőben segítséget adunk, hogy aztán megalkothasd saját francia stílusú növényparkodat.

 

Kezdjük mindjárt az elrendezéssel, mert ez meghatározó ennél a kerttípusnál. Ha a szabályos formákat, térkialakításokat kedveled most kiélheted magad. Mértani pontossággal elrendezett növények, virágágyások, a sugaras középről induló kertrendezés mind-mind sajátosságai a francia kerteknek. Ami nélkül nem francia kert egy valamirevaló francia kert, az a szökőkút. Ha ennek alakja is szabályos mértani forma, akkor a szökőkút abszolút ennek a környezetnek a hangulatához passzol. Nagyobb területen, pl parkok felújításánál akár növénylabirintust is tervezhetnek a kertépítők. Ha kivitelezhető, akkor a kerti utakat is sugárszerűen építsd ki. A gyepfelület szintén igazodjon az eddig említett formákhoz. Még mielőtt megijednél, hogy itt a sok szabályosság átcsap egyfajta unalomba, merevségbe, ezt rögtön megcáfoljuk.

A növényeknél előnyt élveznek a fantáziadús formára nyírt fajták. Buxusok, tiszafák és minden sűrű, dús lombú, nyírható növénynek helye van egy ilyen kertben. A virágzók közül előnyt élveznek az egynyáriak, levendulák, és a pergolákra futtatható clematisok. A levelükkel díszítőek közül pázsitfűfélék, pl. perjék, csenkeszek, nádak között érdemes szétnézni akár árudánkban is. Virágok között  inkább a visszafogott, kevésbé élénk színű változatokat keresd. 

Francia kertet az adott terület méretétől függetlenül ajánljuk, ha kedveled a letisztult formákat, pasztell színeket, és a leginkább meghatározó ültetési stílusát. 

 


Vissza a cikk tetejére