Mitől lesz mediterrán egy kert?

A benne található növényektől, kellékektől, ami a színek és illatok páratlan gazdagságát tárja elénk, vitalitást, energiát sugározva. Pár egyszerűen megvalósítható ötlettel egy ilyen kert büszke tulajdonosa lehetsz. 


Kezdjük a növényekkel, amik közül pénztárcádnak és ízlésednek megfelelően egészen biztosan találsz megfelelőket. Az egyszerűen gondozható, mindenki által kedvelt leanderrel nyitjuk a sort. Ezerféle virágszínben létezik, ráadásul ha nagyobb méretben vásárolsz, akkor a mediterrán hatás egyből érvényesül. Rózsaszín felleveleivel a murvafürt is elsőrangú kerti dekoráció, de a füge, hibiszkusz, citrom, narancs, banán szintén ezeknek a kerteknek karakteres növénye. Az utóbbiakról még plusz egzotikus finomságot is szüretelhetsz. A harsány színű kúszó trombitacserje, és a kevésbé ismert, de nagyon dekoratív ibolyafa szintén jól mutat ezekben a kertekben. A lényeg, hogy merj játszani a színekkel, és minél élénkebb színösszeállításokban gondolkozz.

Annyit még jó ha tudsz, hogy a mediterrán kertekben a növények egy része biztosan fagyérzékeny. Érdemes utánanézni időben, melyiket hogyan kell teleltetni (világos, vagy sötét helyen, optimális hőmérséklet stb.). Ez a plusz fáradtság azonban bőven kifizetődik, amikor tavasztól őszig bármerre nézel kerted vidám tarkabarkasággal vesz körül.

A zöld növényekről se feledkezz meg, amihez a ciprusok, pálmák különféle változatai és a babér jól felhasználhatóak. Megjegyezzük, hogy ciprusoknál léteznek sárga lombúak is, amiket inkább csak színfoltként tegyél mediterrán kertedbe.

Amiket nem szabad kihagyni egyetlen ilyen kertből sem azok a fűszernövények. Ezeknek vásárlásánál ne fogd vissza magad, mert kertedben nem csak a színeknek, hanem az illatoknak is meghatározó szerepük van. Arról már nem is szólva, hogy friss fűszerekkel ízesítheted ételeidet.Ha már az illatokat szóba hoztuk, akkor a felsorolásban a levendula is helyet kell, hogy kapjon.

A növények után vegyük sorba a kellékeket. Itt megemlítjük virágboltunkat, ahol beszerzésük gyerekjáték. Az antikolt hatású kaspók, amforák, korsók, tálak,cserepek pontosan ebbe a környezetbe illenek. Ha többet veszel az olcsóbbakból, akkor ezeknek cseréjével pillanatok alatt megújíthatod kertedet. Kövek közül a nagyobb, fehér, kevésbé szabályos formákat keresd.

A mediterrán kert rajongói számára minden fontosabb alkotóelemre kitértünk. A képek ízelítőül szolgálnak, hogy adott stíluson belül számtalan variáció létezik. 


Vissza a cikk tetejére