Mitől lesz szép a gyep?

A szép gyep, élénkzöld, gyommentes, nincsenek rajta foltok, egyenletesen dús. Ahhoz hogy ilyen legyen, rendszeresen nyírni, öntözni szükséges, és a tápanyag-utánpótlást kell biztosítani. 

Első lépésként a fűmag beszerzése a feladatunk. Fontos, hogy megbízható helyről vásároljunk,  mert csak jó "alapanyagból" lehet minőséget előállítani. A kertészeti árudák, magboltok bőséges kínálatából igény szerint választhatunk, napos vagy árnyékos helyen lesz a pázsit, milyen erős használatnak lesz kitéve, esetleg vadvirágos változatban szeretnénk gyönyörködni stb. 

A munkák bemutatását a fűnyírással kezdjük. Bevezetőnkben említettük, hogy a rendszeresen kell nyírnunk a gyepet. Ez azt jelenti, hogy hetente legalább egyszer, tavasszal szükség szerint többször is lehet, nyáron pedig ritkábban. A fű magasságának maximum az 1/3-át nyírjuk vissza, ha esetleg még így is túl hosszú, mert elmaradtunk vele, akkor fokozatosan vágjuk vissza az ajánlott magasságra, ami 3-4 cm. Saját munkánkat könnyítjük meg, ha mindig éles késsel dolgozunk, és természetesen csak száraz füvet lehet nyírni. 

Következő munkafázisunk az öntözés, ami erősen időjárásfüggő. A gyepnek átlagosan 20-30 liter vízre van szüksége m2-ként. Ez heti 1 vagy 2 öntözést jelent, és legjobb ha kora reggel, vagy az esti órákban történik, így a fű nem perzselődik meg, forróságban sem. Évszakra lebontva körülbelül május közepétől szeptember közepéig tart. Aki tud, és szeretne is többet szánni rá, vagy olyan nagy gyepfelületet kell karbantartania, annak ajánljuk az automata berendezés kiépítését. 

Tápanyag-utánpótlás: vannak akik erre nem igazán fordítanak gondot, pedig érdemes, mert alappillére, hogy a gyep folyamatosan szép legyen. A hosszúhatású trágyák a kedveltek, mert optimális tápanyagellátás mellett, a gyom és moha növekedését is visszaszoríthatjuk velük. 3-szor egy évben ajánlott elvégezni, kora tavasszal, június első felében, majd nyár végén augusztusban. Szeptember közepén még javaslunk egy káliumban gazdag műtrágyázást, ami már téli előkészítést szolgálja. 

Végül egy olyan teendőt említünk meg, az avartalanítást, amit csak akkor végezzünk el, ha elengedhetetlen, és akkor is évente csak egyszer. Ennek során az elhalt növénymaradványokat, és a felszínen kialakult rostos réteget távolítjuk el, amiknek felszaporodása gombásodást idézhet elő, és gátolja az új hajtások fejlődését. 

Röviden összefoglalva ennyi lenne  a gyepápolás a titka, de ha valamelyik résznél újabb kérdések merülnek fel, abban is szívesen segítünk. Ha mindent jól oldottunk meg a jutalom sem marad el, és ilyen harsogó, zöld színű gyepben gyönyörködhetünk, mint a fotón is látható.

 


Vissza a cikk tetejére