Mitől szupersövény a turkesztáni szil?

A csodasövény, a növényvilág specialistája több szempontból is, amikről rövidesen fellebbentjük a fátylat. Egyre többen keresik, vásárolják, ezért is érdemes vele közelebbről megismerkedni. 

Eredetét tekintve Ázsiából származik. Ebből nemesítették ki a szilnek egy rendkívül gyorsan növő változatát. Évente képes akár 0,8-1 métert is nőni. Ezt a növekedési tempót más növény nem képes produkálni, ezért ha gyorsan szeretnél kész sövényt látni a kertedben, vagy parkokban /kertépítők figyelem!/, akkor feltétlenül ezt ajánljuk. 1 folyóméterre 4-5 darabot szükséges elültetni ahhoz, hogy, sűrű, áthatolhatatlan sövényt kapj végeredményként. Első évben elég ha 1-1,5 méterre nő meg, inkább arra ügyelj a metszésénél, hogy tetszetős, dús legyen. Második év tavaszán már 2 méterre is engedheted nőni. Ha a metszését elhanyagolod, akkor rövid időn belül 5-6 méteres magasságot is eléri. 

Igényeit nem tudjuk felsorolni, mert szinte nincs is. Talajban nem válogat. Homokos föld, lazított agyagos talaj, szikes terület egyaránt megfelelő számára. Egyedül amire érdemes odafigyelni, és ezzel növekedési ütemét is jócskán befolyásolhatod, az öntözés. Itt jegyezzük meg, ha magonc vagy kisebb méretű, 20-30 cm-es növényeket vásárolsz, akkor növekedése nem olyan robbanásszerű. Kiváló hang-és porfogó, ezért nagy forgalmú utak mellett is jól funkcionál. Különösebb kártevője nem ismert, sőt a szilfákat tizedelő szilfavésznek is ellenáll. Ami még különösen vonzó lehet az az ára, mert kimondottan olcsó cserjének számít. Ha 'művészvénával' rendelkezel, akkor különleges formákat is kialakíthatsz belőle, amint az a fotón is látható. 

Összefoglalva az eddigieket megállapíthatjuk, hogy csodáról beszélni ebben az esetben nem túlzás, és nem csak 3 napig tart mint a mesékben. 


Vissza a cikk tetejére