Nyári kedvencünk: tavirózsa

A nyári kánikulában nincs is kellemesebb, mint kerti tavad mellett pihenni, és hűsölés közben a vízinövények királynőjében, a tavirózsában gyönyörködni.

A mesebeli környezethez szükséges maga a kerti tó, amit növényekkel és halakkal egy pompás kerti oázissá varázsolhatsz. Az előbbiek között mindmáig a legszebbnek tartott, és leginkább keresett tavirózsa augusztusi topnövényünk. Nem is csoda, hiszen hatalmas víz felszínén lebegő rózsáikkal, és kerekded viaszos, csillogó leveleikkel ámulatba ejtő látványt nyújtanak. 

      

Ha kiválasztottad a rózsaszín, fehér, vagy éppenséggel sárga virágszínű tavirózsát, akkor királynőhöz méltóan, tavad szemét leginkább vonzó, középső részébe ültesd. A speciális, nálunk is kapható vízinövényföld a legmegfelelőbb, ami tharmad részig lepje el az edényét. Tetejét kavicsokkal szórd meg, és már mehet is a vízbe növényed. A nálunk kapható hidegvízi változatok, napos, nyugodt és 30-100 cm-es mélységű vízben érzik jól magukat.

     

Bár tombol a kánikula, de ejtsünk szót a nélkülözhetetlen teleltetéséről is, ami szintén hidegvízi fajtákra értendő. Ha tó mélysége legalább 80 cm, akkor benne maradhat. Kisebb vízmagasságnál vedd ki edényestől, és lavórba, vödörbe téve, ügyelve hogy legalább 10-15 cm vízréteg lepje el, helyezd a fagymentes pincébe.

A tavirózsa mellé a tó méretétől, és egyéni ízlésedtől függően tehetsz szép lila virágú vízi jácintot, húsos levelűkagylótutajtvagy a szintén lila virágokat hozó csukahínárt.

Amint látszik a nyár nem csak virágos kertekről, hanem a virágos tavakról is szól.  


Vissza a cikk tetejére