Orgonák a kertben?

Az orgonát ezt a kedves tavaszi virágot szinte mindenki ismeri. Az már kevésbé köztudott, hogy változatos virágszínével a kerttulajdonosok milyen kellemes, egyszerűen gondozható sarkokat, részeket hozhatnak létre, és anyagilag sem igényel extra befektetést. Ezek után frissítsük fel tudásunkat erről a színpompás cserjéről.

Ahány orgona annyi szín? 

A kérdésben némi túlzás van, de az biztos hogy virágait tekintve szuper színválasztékkal rendelkezik, a egyszerű vagy telt variációkról nem is beszélve. Létezik fehér, halvány rózsaszín, lilásrózsaszín, sötétlilás, sárga, sőt még tarka színű is, s persze ezeken belül is különféle árnyalatok. Ha szereted a bolondosabb, vidám stílust, akkor bátran vegyítsd a különféle virágszínű orgonákat, de ha elegánsabb kertrészletet szeretnél akkor egy színváltozat mellett érdemes döntened. Áprilisban nyíló illatos virágbugái 20-25 cm-re nőnek meg, sötétzöld levelei szív formájúak. Maga a növény 5-7 méter magas, szabálytalan formájú. A finom illatoktól, és a szép virágszínektől a lakásodban sem kell búcsút mondanod, ha vázádba is teszel belőlük pár szálat. 

Ápolási tanácsok

Kevésbé igényes bokor. Mély, tápdús talajban érzi jól magát. Minél naposabb helyre ülteted annál szebb lesz a virágzása. A virágokat mindig a fiatal hajtásokon hozza. Rendszeres metszést nem igényel, de az alulról előtörő vadhajtásokat mindenképpen távolítsd el, mert elszívja a tápanyagokat magától a növénytől, valamint az elvirágzott részektől is szabadítsd meg. 


Vissza a cikk tetejére