Pálma a lakásban, pálma az erkélyen

Ezúttal egy szobai 'lakótársra' a kencia pálmára szeretnénk felhívni a figyelmedet, ami hosszú évekig egy klassz dekorációja lesz szobádnak, vagy irodádnak. 

Látványos szobanövény...

Eredeti hazája Ausztrália ennek a kb. 2 méter magasra megnövő, és 1,5-2 méter szélességű dísznövénynek. Elhelyezésénél vedd figyelembe terjedelmét. Mérete ellenére mégis kecses, légies szobanövény. Díszértékét középzöld, legyezőhöz hasonló nagy méretű levelei adják, amik fiatalabb korban felfelé törnek, idősebb korában pedig lágyan kihajlanak, megadva ezzel a pálmának a már említett légies hatást, amihez leveleinek formája is nagyban hozzájárul. Nagyon jól mutat modern vagy egzotikus hatású terekben szoliterként, de irodaházak 'felvirágoztatására' is ajánljuk. Térhatárolónak is pompás megoldás.

Plusz ötlet: nem rikító, egyszínű kaspóval fokozhatjuk a kenciapálma szépségét. 

Ami gondozását illeti...

Nem kell vele sokat bíbelődni. Szórt fényben, picit párásabb környezetben, általános földben remekül fogja magát érezni, de szárazabb levegőjű környezetben is megmarad. Sok és főleg pangó víztől mindenképpen kíméld meg, mert gyökere kimondottan érzékeny ilyen szempontból. Tűző napsütésre is érzékeny, amit leveleinek barnulásával jelez. Nyáron ha van az erkélyednek, kertednek félárnyékos része nyugodtan kiteheted.  Téli szálláshelyén pedig minimum 10-15 °C legyen, de ha folyamatosan lakásban tartod természetesen maradhat a megszokott klímában.
Vissza a cikk tetejére