Szeptemberi kerti munkák

Beköszöntött az ősz első hónapja. A kertünkben már visszafogottabbak a színek. A reggelek, esték már nem olyan melegek, de remélhetőleg még kertészkedhetünk ebben a hónapban kellemes hőmérsékletben.

Mit ültess?

Szeptemberben az egynyári növények zömétől már el kell búcsúzni. Az újrahasznosítás jegyében ezeket komposztálhatod is. Kerted nem marad színek és virágok nélkül, ha helyükre árvácskákat, vagy az ősszel behozhatatlan szépségű krizantémokat teszed. Mind a kettő fagyokig virágözönnel kápráztat el.

Az évelők között is érdemes szétnézni, mert ősszel is bőséges belőlük a választék. Jövőre gondolva a tavaszi hagymás virágokat is ültesd el, ha a talaj hőmérséklete már nem haladja meg a 15 fokot. 

A földlabdás örökzöldek vásárlásának és ültetésének is itt az ideje. Amennyiben tanácstalan vagy ezen a téren, a kertészeti árudákban részletesen elmondják, melyik növény alkalmas sövénynek, szoliternek, mik az igényei, és az ültetéshez is adnak pár jó tanácsot. Fontos, hogy ezekkel tisztában légy, mert a rossz növényválasztás rengeteg bosszúságot okozhat. Értékes, drágább növényekről van szó, cseréjük pénz- és időigényes művelet.

A tavasszal virágzó cserjéket is javasolt most elültetni.

Mi a feladat a gyeppel?

A füvet már ritkábban kell nyírni, és ősszel legalább 0,5 cm-re legyen magasabbra hagyva, mint tetted azt nyáron. Műtrágya, és gombaölő keverékével a fű megkapja őszi-téli tápanyag ’koktélját’, és egészséges marad. Ha fűvetésben gondolkozol, akkor annak is itt az ideje. A fűmag olcsóbb, míg a gyepszőnyeg gyorsabb megoldást kínál. Akinek kerti tava van, a trópusi vizinövényeket vigye védett helyre.

Milyen feladatok maradtak még?

Rózsaágyásaidban az idei év utolsó gombaellenes kezelését végezd el. Metszd meg a málna- és szedertöveket, valamint a nyáron virágzó bokrokat. Ha az idő zordabbra fordul, az eddig kertben lévő szobanövényeket vidd be a lakásba. A fagyérzékeny növények helyét is jó, ha előkészíted, hogy szükség esetén azonnal védett részbe lehessen őket vinni. Kellemes teendő a most érő almák, körték, és szőlők betakarítása, kóstolgatása.

Ha ezekkel elkészültél, szusszanj egyet, mert az október igazi növénydömping lesz, ami a szabadgyökerűek ültetési szezonja is.

Cikkünk végén a kertből a lakásba lépve, egy izgalmas kísérletre hívjuk a mikulásvirág tulajdonosokat. Próbáld meg kivirágoztatni Karácsonyra! Ehhez már szeptember közepén hozzá kell fognod. Cserepét tedd olyan helyre, ahol a nappali megvilágítás 12 óránál kevesebb. Ezt megoldhatod, ha minden nap 7-20 óra között egy kartondobozzal lefeded. Kis szerencsével az ünnepek alatt saját virágzású mikulásvirágod lesz. 


Vissza a cikk tetejére