Téli varázs: jácint

A téli borongós időszakban mindannyian áhítozunk a színek, tavaszi illatok, és a kikelet frissessége után. Ezeket mind megtalálod a jácintban. 

Virágboltunkban a hagymás növények között az egyik legkedveltebb a jácint. Ha kiválasztottad színben a legkedvesebbet, vagy legkedvesebbeket számodra akkor hazatérve nézzük át együtt milyen teendők várnak Rád, hogy jácintod minél tovább megőrizze szépségét. 

Virágzás alatt

Talaja legyen laza, jó vízáteresztő, és enyhén nyirkos. Egyáltalán nem szárazságtűrő, ezért mindig enyhén legyen nedves a földje, de ne tocsogjon a vízben. Fényigényét tekintve nem szereti a napsütötte helyeket, de ragaszkodik a világossághoz. Ha levelei idő előtt sárgulnak, akkor tedd világosabb részébe a szobádnak, irodádnak, de az is lehet a hőmérséklet túl magas számára. Ha már elhelyezésénél tartunk, a huzatos pl. ajtó melletti részektől is kíméld meg, mert ezzel sincs kibékülve. 

Elvirágzás után

Leggondosabb babusgatásod mellett is pár hét múlva búcsút kell mondanod virágának. Leveleit hagyd elszáradni, ne tépegesd, ne vagdosd le. Ha már a hagymája is száraz akkor óvatosan vedd ki a földből, csomagold újságpapírba,  és sötét, száraz, hűvös, szellős, de huzattól mentes helyet keress a számára. A tavasszal így elrakott hagymákat január-februárban újból elültethetjük, de a hajtáscsúcs megjelenéséig továbbra is maradjon, száraz, sötét, kb. 10-12 °C helyen. Apránként szoktasd a világossághoz, és a magasabb hőmérséklethez. Ha mindent jól csináltál akkor újabb virágpompa lesz a jutalmad. 


Vissza a cikk tetejére