Tűző napsütéses erkélyre mit ültessek?

Az erkélyek egy része állandó napsütésben részesül, és ha ehhez még déli fekvésű is, akkor a fény-és meleg minibirodalmát élvezheted. Ha nem is a legnagyobb hőségben, de reggel, vagy késő délután, ha időd engedi biztosan szívesen ücsörögsz az erkélyen. Persze nem mindegy, hogy erkélyeden végignézve milyen látvány tárul eléd. Hidd el, pár virággal lenyűgöző lesz kis oázisod. 

Még mielőtt megijednél, hogy a kertészetekben csodaszép virágok, pár nap alatt összefonnyadva, megégve lesújtó képet nyújtanak az erkélyen, eláruljuk hogy okos választással, pont olyan szépek maradnak, mint vásárláskor. Igen vannak olyan növények, amiknek meg sem kottyan a 40 fok, és napfényimádatuknak sincs határa. Rögtön az elején egy jó tanács, hogy az ilyen erkélyekre ne tegyél fémből készült kaspókat, tartókat, mert pillanatok alatt átforrósodik, és könnyen égési sérüléseket okozhat. 

Elsőnek itt van a 10-15 cm-re növő porcsinrózsa, vagy viccesebb nevén a kukacvirág. Érdemes már nyár elején beszerezni, mert június elejétől szeptember végéig virágozni fog. Vaskosabb szára, pozsgás levelei, rózsaszín, élénksárga, piros, pink virágai pillanatok alatt mediterrán stílusúvá varázsolják erkélyedet. Ha hébe-hóba elfelejted megöntözni, még azt is túléli, de arra vigyázz, hogy extra szárazsággal nem bírkózik meg. Időnként tápoldatot adagolva öntözővízébe luxuskörülményeket teremtesz számára. 

Ha inkább a visszafogottabb színek kedvelőinek táborába tartozol, akkor válaszd a kék virágokkal hódító levendulát. Nem csak balkonnövényt vásárolsz vele, hanem gyógynövényt, fűszernövényt, illatosítót, vágott virágot. Sőt ha erkélyed 'lakóit' fenyegetik a levéltetvek, még azok elriasztására is használhatod. Kicsit már helyigényesebb az előzőnél, mert akár 40-50 cm-re is megnőhet.

Tápszegény talajban is megmarad, és dacolva a napsütés szárító hatásával kevés öntözéssel beéri. 

Levendula mellett még jó pár évelő prímán bírja a forróságot. A napcsillag, kevésbé ismert, pedig az egyik legszebb pozsgás, és persze fényimádó. Bármilyen kis helyen elfér, hiszen csak 10 cm-re nő meg. Csillag formájú virágai balkonládádban bíborszőnyegként fognak elterülni. Ez az évelő nem csak a forróságot kedveli, de még a szárazságot is remekül tolerálja, sőt a talajban sem válogat, csak jó vízáteresztő legyen. Egyedül túlöntözéssel tudod tönkretenni. Tőosztással szaporíthatod. 

Ha úgy gondolod, hogy jó lenne hasonló növényeket ültetni, de mégse legyen közte két egyforma, akkor a varjúhájak népes táborából válogass! A variáció olyan végtelen, hogy nem egy láda, de egy egész háztömb felvirágoztatható belőle, úgy hogy nem találsz közte két azonos fajtát. Ezt se ijesztgesd sokat a locsolókannával, mert nem viseli el a túlöntözést. Érdekességként ajánljuk, hogy vásárolj varjúháj teát, ami erőnlét-és immunerősítő hatású. 

Persze a paletta ennél lényegesen szélesebb, de mi most tényleg csak a legegyszerűbben tartható, legolcsóbb fajták közül mutattunk be párat

Amint a fotón is látszik a nagy erkélycsinosításnak kolléganőnk sem tudott ellenállni. Megsúgjuk, a hölgy profi virágkötő, aki eszméletlen jó dekorációkkal tud előrukkolni, ha elakadsz az ötletelésben. 


Vissza a cikk tetejére