Van olyan növény, ami télen virágzik?

A kérdésre a válasz talán meghökkentő lesz, de vannak olyan növények amik télen virágoznak. Ismerkedjünk meg velük, azaz a kikeleti bangitával, téli jázminnal, a fekete hunyorral, és a kínai varázsmogyoróval.

Kikeleti bangita eredetét tekintve Ázsiából származik. 2-3 méter magas, felfelé törő, karcsú cserje. Kezdetben növekedése lassú, de a 3 év körül erőteljes fejlődésnek indul. Levele tojásdad formájú. Ami egyedi az virágzási időszaka, október-március környéke. Bimbóban sötétrózsaszín, kinyílva halvány rózsaszín virágai még illatosak is. Napos, szélvédett helyen, üde, tápdús talajban érzi jól magát. Virágzás után érdemes megmetszeni. Alkalmas szoliternek, de párban elhelyezve ajtód mellett szép látványt nyújt a téli időszakban. Várostűrő, ezért köztéri parkokba is ajánljuk ültetését. Virágos vesszői a lakásban sokáig díszítenek. A leírásból is látszik, hogy átlagosan igényes, ugyanakkor kiemelkedően értékes, különleges növény. 

A téli jázmin egyúttal a tavasz közeledtét is jelzi, hiszen nem csak enyhe januári-februári napokon bontogatja napsárga szirmait, hanem még márciusban is. Napos helyen dús virágzására számíthatsz. Árnyékos részen is megél, de virágzása nem lesz olyan bőséges. Terülő cserje, aminek hajtásai 3-4 méterre nőnek. Talajban nem válogat, viszont a huzatos, szeles területet nem szereti. Metszést jól bírja, ezáltal növekedése könnyen szabályozható. Napos helyen támfalak, csupasz részek befuttatására is dekoratív megoldás. A kikeleti bangitához hasonlóan várostűrő.

A fekete hunyor az előzőektől eltérően évelő. Alpok környékén van eredeti élőhelye. Nagy bokrot képező, hosszú életű növény, ami 20-25 cm-re nő meg. Fénylő, sötétzöld, bőrszerű levelei áttelelnek. Decembertől márciusig hozza hófehér virágait, amik vázában is jól mutatnak. Kavicsos, meszes, jó vízáteresztő talajban, félárnyékos kertrészletben a legszebb. Ültetési távolsága 35-40 cm. Cserepes növényként is találkozhatsz vele. 

Végül, de nem utolsósorban a kínai varázsmogyoró következik. Neve már eredetére is utal. Magasságát tekintve 3-4 méteres lesz. Tojásdad formájú zöld levelei ősszel aranysárga színben pompáznak. Sárga, illatos, érdekes  virágai enyhébb napokon már januárban mutatkoznak, de tényleges virágzási időszaka február-március. Mészmentes földet, napos vagy félárnyékos helyet igényel. Szoliterként is hatásos, de cserjecsoportokban is jól mutat. 

A felsorolásból egyértelműen kiderül, hogy a télen sem kell mellőzni kertedben a virágok pompás látványát. Fotónkon a fekete hunyor és a kikeleti bangita látható.

    


Vissza a cikk tetejére