Vigyázz, kész, tavasz - Jácint

Folytatódik cikksorozatunk az igazi tavaszi frissességet hozó jácinttal. Ha ősszel elültetted a hagymásokat, köztük jácintot is, akkor a munka legjavát már elvégezted. Nincs más hátra, mint várni a tavaszi virágpompát. Akkor se csüggedj, ha nem ültettél tavaly, hiszen már megérkeztek a cserepes hagymások, kertészetünkbe is.

Jácint eredete

Természetesen görög eredetű névről van szó. Itt is, mint sok más virág esetében mitológiai eredetre lehet következtetni. Apolló megsemmisítő vereséget mért egy spártai királyra, akinek véréből bújtak elő a jácintok, latinul hyacinth-ok.

Egyszerű igények

Jácint fehér, rózsaszín, liláskék, sárga, tarkázott fürtvirágzata, melyek harang formájú virágocskákból állnak össze, finom illatával a tavaszt juttatja eszünnkbe. Levele hosszúkás, szára vaskos. 20-25 cm-re nő meg, akár a gyöngyike. Napos, vagy félárnyékos kertrészen, humuszban gazdag, jó vízelvezetésű talajokat kedveli. Vigyázz a túlöntözéssel, mert hagymája elrothad. Elvirágzás után leveleit ne vágd le, hanem hagyd, hogy azok maguktól leszáradjanak. 1-1 szálat vázába téve lakásodban is élvezheted kellemes illatát.

A bódítoan illatozó jácint Nőnapkor is hódít. A férfiak előszeretettel választják, és ajándékozzák a hölgyeknek. Vissza a cikk tetejére