Vigyázz, Kész, Tavasz - Krókusz

Alig volt részünk igazi téli időjárásban, és mi már a tavaszt várjuk rendületlenül. Az első megnyugtató kikeleti jeleket a tavaszi hagymások érkezése mutatja majd, melyekre már nem is kell olyan sokat várni.

A "Vigyázz, kész, Tavasz" sorozatunkban egyesével találkozhatsz a legkedveltebb hagymás növényekkel, nap mint nap, egyre közelebb kerülve az első tavaszi napsugarakhoz. 

Egy kis krókusz történet

Elsőként jöjjön az egyik legkorábbi tavaszi hagymás, a krókusz.

Krókuszok igazi ősi gyógynövények. Már az ókorban is használták elsősorban görcsoldó, szemgyógyító hatása miatt. Régen már festékanyagként is elkezdték használni, ugyanis bibéjében van színező ereje. Ezt nevezik az igazi sáfránynak. A középkorban nem csupán hajfestésre szolgált, de ételszínezőként is bevetették. Manapság másik növénnyel pótolják a sáfrányt könnyebb termeszthetősége miatt.

A krókusz igényei

A krókuszok aprócska, évelő hagymás növények, sárga, fehér vagy lila jellegzetes színekben tündökölnek. Jó vízelvezetésű, laza talajt, és napos területet igényel. Hagymáját október-novemberben kell kiültetni, de természetesen ebből is kaphatóak előre hajtatott példányok. 

Jól mutatnak évelőágyásokban, kerti utak jelképes szegélyeként, de kopár erkélyek színfoltjaként is üde látvány. Igazán feldobja az ébrdezeő téli kertet, ha gyepbe telepítesz krókuszokat.

Mindenkinek bátran ajánljuk ezeket a pompás hagymásokat. A kiskert igazi tavaszváró díszei lehetnek.


Vissza a cikk tetejére